A partir del 2 de gener d’aquest any 2025 ha entrat en vigor la normativa sobre Gestió de tractaments amb antibiòtics en animals de companyia. Es tracta del Reial Decret 666/2023, de 18 de juliol, pel que es regula la distribució, prescripció, dispensació i ús de medicaments. Aquest Reial decret estatal estableix els nous requisits relacionats amb la prescripció d’antibiòtics en animals de companyia, amb l’objectiu de promoure el seu ús responsable i combatre la resistència antimicrobiana. Aquestes mesures i requisits afecten tant a veterinaris com als propietaris de les mascotes.

Què podem ressaltar d’aquesta normativa, pel que fa als professionals veterinaris:

  • hauran de comunicar de manera obligatòria que es donen antibiòtics i de quina manera es donen. És a dir, els veterinaris han de registrar totes les prescripcions d’antibiòtics en una base de dades habilitada per les comunitats autònomes o en el sistema nacional PRESVET (Sistema Informàtic Central de Control de Prescripcions Veterinàries d’Antibiòtics, desenvolupat pel Ministerio de Agricultura). Aquest registre s’ha de fer en un plaç màxim de 15 dies i ha d’incloure els tractaments prescrits, els antibiòtics administrats en consulta o hospitalització i els medicaments cedits al propietari des de la farmaciola.
  • per prescriure antibiòtics, és obligatori que l’animal estigui identificat mitjançant microxip. Aquesta mesura facilita el seguiment sanitari i fomenta la tinença responsable.

Recomanacions per als propietaris dels animals:

  • Identifiqueu la vostra mascota, és a dir, que tingui un microxip implantat i que les seves dades estiguin actualitzades en el registre corresponent (ANICOM i AIAC a Catalunya ). Això és essencial no només per compliment de normativa sinó també per a la seva seguretat en cas de pèrdua.
  • Feu un ús responsable dels antibiòtics, seguint les instruccions del veterinari. Per tant, no heu d’emprar medicaments sobrants sense consultar prèviament o interrompre el tractament abans de temps, per exemple.
  • Realitzeu consultes regulars i visites periòdiques al veterinari per garantir la salut del vostre animal i rebre orientació sobre cures preventives.

Aquestes normatives busquen garantir la salut dels nostres peluts i de la comunitat en general, promovent pràctiques responsables en l’ús dels medicaments. Per qualsevol consulta, podeu parlar-ne directament amb el vostre veterinari de confiança.